Wednesday, June 25, 2008

Luspank men livet leker

Första inlägget från min Sony Vaio som jag brända alla mina surt förvärvade pengar på igår efter lång väntat och drömmar om att få ha en egen dator att jobba med. Ny dator, nya program - Nya möjligheter och jag är supernöjd med mitt köp.


Utöver att bränna mina slantar har jag hunnit med två dagar repklättring med Axel Hultqvist och Emil Rylander. Igår på Vindön och idag i Viks Kile. Igår gick det bra och jag fick till Styrbord på andra försöket. Helt knäppt var det - Jag gjorde vänstervarianten Babord för några veckor sedan och ända sedan har jag varit sugen på att prova den högra varianten vilken fögyller graden 7b med ett plus. Jag fick lite beta av Emil och Axel och gick på den för att känna på greppen och cruxrörelsen från crimpen. Det visad sig dock att jag fattat fel och tog fel crimp och gav upp i onödan. Ner igen och jag tänkte jag känner iaf. en gång till innan jag vilar. Jag gick på gjorde första moven, tabbade mig lite och trodde att det redan var kört, sträckte mig ändå för crimpen vilken visade sig vara bättre än jag trott, ställde om fötterna, tog slopen, drog och fick juggen. Här var jag nära på att hänga innan jag insåg att det var ett regelrätt press jag var uppe på, även om det inte var menat så från början. Emil och Axel skrek "kör på" varpå jag klättrade till toppen och klippte ankaret utan att i själva verket förståt att jag faktiskt gjort den.

Idag gick det inte särkskilt bra för någon av oss. Vi var väl trötta antar jag?!

Imorgon bär det till West Coast Riot för att kolla på bland andra Millencollin, NOFX, Bad Religion, Flogging Molly och många, många andra band - Can´t wait!

/DO

Sunday, June 22, 2008

Våga vägra midsommar

Samarbetet mellan Bouldersgate och Cafeclimb med kampanjen Våga vägra midsommar var en lyckad företeelse och nästa års upplaga har redan börjat planeras. Tre dagar i Ljungby med omnejd utgjorde mitt midsommarfirande med betoning på att inte fira midsommar utan försöka komma undan ännu ett upphypat påhitt för att få en anledning att dricka sprit.

Jag anlände på torsdagkvällen och mellan dom påtagliga regnskurarna hann vi faktsikt med lite klättring på några närliggande block.


Den gamla trotjänaren "Oplen" tog oss utan protest vart vi än ville och på fredagen nådde vi så långt som till Järnforsen. Det visade sig att bara vi ville vägra midsommar där då stället var så gott som folktomt så när som på några lokala Volvoraggare som ägnade sig åt att slita michellindäck så det dånade långt in bland blocken.

Till skillnad från Jimmy hade inte jag tålamodet att sätta mig ner och jobba på något utan gav upp problem som inte släppte till efter 7 försök. Uppe på det kände jag mig tyngre än aldrig förr och smidig flodhäst. Crimpa som jag normalt sett älskar gick inte det heller utan jag föll igenom lika fort som jag han sluta handen. Det hela resulterade förstås i att jag klättrade något för min del ouppskattat och oengagerat. Inga för mig hårda problem men flertalet lätta klassiker och jag säger som alltid - Next time...


Miljarder flugor, myggor och knott plågde oss vart vi än kommit och den ena området har varit värre än det andra. Jag får stanna upp i skrivandet typ varannan sekund för att klia på nått av alla bett trots att det är två dagar sedan dom jävlarna ärrade mig.

Under dagarna har jag kunnat konstatera att Climb on på burk är tio gånger bättre än på tub och gör faktiskt en skillnad (till skillnad drån tuben) så en sån måste inskaffas snarast.

Hemresan blev lite över förväntan då tåget var mer än överfullt och jag fick spenderade tre timmar stående intryckt i ett hörn bland andra förbannade resenärer som liskom jag trots platsbiljett tvingades stå - Mega miss av SJ.

Avslutningsvis får vi väl ta och gratullera Matilda Söderlund till hennes hittils bästa placering på Europacupen i och med helgens tredjeplats. Vi ska heller inte glömma bort Erik Grandelius som även han verkar vara i storform och placerade sig 15 av... Förra veckan var han i Solvik och gjorde där tre 8a+ varav en han ska ha föreslagit uppgradering till 8b.....

Vi får också ägna en tanke åt stackars Magnus som ligger hemma och är förkyld så därför uteblir det planerade DWS-andet imorgon. Som väl är så kommer det väl fler dagar och tillfället kommer åter så tills dess - Väl mött!



/DO

Friday, June 20, 2008

Jihad Mot Folkhemmet


Jobbar highball i Järnforsen

Ljungby Live

Andra kvällen i Ljungby och vi är precis hemkomna från Järnforsen. Snart ska jag gå och lägga mig och hoppas att jag vaknar upp och kommer underfund med att denna dag bara varit en lång mardröm och inte på riktigt. Jag gjorde inte ett problem som för mig var av värde men har fått typ tre miljoner myggbett.

Igår gick det något bättre trots regn och vi gjorde varsin 7A/7A+.

Ett unikt sammarbete mellan Bouldersgate och Cafeclimb är i full gång vilket gäller en kortare film som kommer publiceras i slutet av helgen på bägge bloggarna. Som det ser ut nu så kommer den till stor del, eller egentligen bara att innehålla falla och totala misslyckanden men vi ska försöka bättra oss under morgondagen.



/DO

Wednesday, June 18, 2008

Enjoy the Flow

För att komma med lite bakrundsfakta så är Flow en linje på Hemmetskullen som jag gått och kikat på en längre tid men aldrig egentligen orkat jobba på förrän nu i vår. I våras kom det nämligen till ett nytt grepp vilket möjliggjorde en ny lite roligare sekvens än den jag haft tidigare och i samband med detta började jag lite sporadiskt att känna på den.

I förra veckan gjorde jag några försök efter att ha hittat betan och for då av på toppen vilket förstås var retligt men i samma stund blev jag medveten om att jag gör den nästa gång jag försöker.

Sagt och gjort - Igår tog jag med kameran och knallade dit och som jag hoppats och trott så gjorde jag den direkt. Att någon jävel planterat ett träd i vägen kan tyvärr inte jag rå för men håll till godo med filmen som den är.








/DO

Tuesday, June 17, 2008

Fishermans Freind - Filmen

Hårt och finfint boulderproblem på stora blocket i Studseröd...






/DO

Sunday, June 15, 2008

Integrerad Maria

Som jag lovade Fredrik, om men lite sent...






/DO

Veckoslutssammanfattning

I Torsdags var det Mellbydalen som jag kände lockade mest och på plats var jag och knotten. Jag kände mig måttligt omtyckt bland mina medmänniskor då inte en käft kunde tänka sig att spendera några timmar i Mellby med mig.

På plats hann jag i princip lägga ut crashpaden och snöra på skorna innan ett moln av småknott hade vittrat sig till mig och skoningslöst attackerade varpå jag fick slänga ihop mina saker och springande fly till något annat problem. Detta upprepade sig vart jag en kom och 119 bett och två timmar senare var jag tillräkligt trött på stället för att inte orka stanna utan retirerade till Domen.


Åter till GBG även på fredagen med destinationen Fjälbo och Skivblocket för att klättra rep. En stor men samlad skara bestående av Grabbarna grus, syskonen Highstream samt Olof och jag själv var det som begav oss. Magnus och Olof kacklade hela eftermiddagen om flera leder som jag borde prova varpå jag tillslut inte längre kunde still. Väl där avtog tyvärr extasen lite när jag insåg att tidigare dagar hade slitit ut mig mer än jag trott. Jag ville ändå försöka göra något något men i slutändan blev det blocken nedanför som lockade mer än lederna och min hårdaste tick för kvällen var i form av ett boulderproblem. Om någon kan berätta vad det är för problem på bilden nedan är jag tacksam.



Lördagen och söndagen har för min del haft ett gemensamt tema - Jobb, jobb, jobb och mera jobb.


/DO

Saturday, June 14, 2008

Vodoo dalen

THE PLACE TO BE!

stora taket med tre super linjer kanske mer







Catch that jug.


Hårt projekt! Den som rör dör!



Parkourmiden!



SS-ftw!

Svårare än det ser ut


Grejerna e högre än vad det ser ut på bilderna och brantare och det finns mycket mycket mer!

/ M.H och Mr. B ( the ghostclimber )

Thursday, June 12, 2008

Grigri säkringsmetoder

Bouldersgate presenterar här sju smarta och revolutionerande säkringsmetoder signerade Daniel Olausson och Magnus Högström.

*1 Trä repet åt fel håll. Nu låser inte Grigrin längre av sig själv utan fungerar som en vanlig stitch. Denna metod lämpar extra bra sig vid tradklättring.


*2 Repet träs igenom ett av de två hålen (inte samma del som spaken sitter på) som är avsedda för skruvkarbinen och sedan genom skruvkarbinen.



*3 Använd över huvudtaget inte grigrin utan koppla bara i den i karbinen och låt den hänga. Säkringen sker istället med HMS-knop.Bouldersgate rekommenderar denna starkast.


*4 Trä repet genom båda karbinhålen på Grigrin och klipp i skruvkarbinen mellan hålen samt i det sista tomma hålet som du kan hitta på din Grigri (Mitt på den). Denna metod kan anses vara något bökig att säkra med.


*5 Trä repet från den passiva sidan genom ena karbinhålet, sedan genom det andra, genom karbinen, genom hålet mitt på Grigrin, runt bromsanordningen och vidare till klättrarern. Denna metod bör egentligen inte användas överhuvud taget men om man envisas kan man nyttja den om man utav någon anledning behöver hänga helt fritt och anser att den vanliga låsnings metoden inte lämpar sig.


*6 Trä grigrin som vid vanlig säkringa metod men koppla i en karbin i vardera hål för ökad säkerhet. Här rekomenderar vi oposite gate



*7 "Häcksax metoden". Låser bättre än om man kopplar den som vanligt om men med ökat slitage på repet.

Öppet läge

Låst läge


Enjoy!

OM NÅGON ÄR DUM NOG ATT FÅ FÖR SIG ATT ANVÄNDA NÅGON AV OVAN NÄMNDA METODER SÅ GÖR HAN/HON DET PÅ EGET BEVÅG. DET HELA ÄR ETT SKÄMT OCH METODERNA FUNGERAR GIVETVIS INTE PÅ RIKTIGT.

/DO, MH

Wednesday, June 11, 2008

Projekt åter projekt

Så kom regnet och det med besked men jag låg steget före och hade redan varit ute när himlen öppnade sig. Jag hann med en visit vid de nya blocket i Kavlanda samt några press på det gamla projektet Flow vilken jag lyckades med bedriften att åka av efter att jag tagit toppjuggen, något som kräver sin man då det nog kan anses vara omöjligt.



Projektet i Kavlanda kan kort sagt beskrivas som hårt, för hårt - Men det går and I´m gonna do it :)



/DO

Monday, June 9, 2008

Grottmangons Spricka

Hamburgö...Grottmangons Spricka...






/DO

Sunday, June 8, 2008

Vindön X2

Axel Hultqvist, Jimmy Karlsson, Oskar Rennstam Rubbmark, Emil Rylander mfl. har varit på besök på Orust över helgen vilket lockade ut även mig till Sveriges största ö och Vindöklippan.

Innan jag på fredagen nådde dit passade jag på vägen på att leta reda på ett block som en vän tipsat mig om ska ligga längs vägen. Det var inte helt enkelt men jag letade mig tillslut dit och fann ett fett stort block som till en början inte såg ut att bjuda så mycket ball klättring men skenet bedrog och när jag rundade de började jag skymta en brant överhängande sida vilken kom att visa sig förgylla klumpen. Längs överhängets högra arete gick den enda linje som troligtvis går att göra vilken är superfin. Med hjälp av två kassa pinchar och en tvåfingerscrimp på väggskölden kommer man slappa aretekanten från SDS. Tyvärr hann jag inte prova men så fort som tillfälle ges ska jag dit.




Väl på Vindön hände inget av större nyhetsvärde. Jimmy som man inte är allt för van vid att se inknuten i andra änden av snöret kämpade liksom jag själv för att komma över rädslan och pump och det tog sig för oss båda allt eftersom. Det var inte fullt lika varmt under väggen som runt om men sticket kändes ändå längre bort än månen. Pizza vid Axel stuga fick avrunda kvällen.

Dag två tog jag efter intensivt kneg från 05.30 kontakt med Mr. Highstream och det visade sig att även han letat sig upp till Vindön. Eftersom dom andra åkt till Viks Kile och jag inte pallade åka så långt så sent men ändå skulle ut och grilla med dem senare på kvällen så passade det mig bra med en sväng förbi TEAM GBG.

Magnus statuerade exempel på hur en solbränna ska se ut genom sitt bidrag till Sunburn of the year. Man har inte sett hur en överkokt kräfta ska se ut innan man sett hans mage. Förutom att skina med sin goa bränna jobbade han också på Said´s Capitaine Haddock och när jag såg honom på moven blev även jag sprängsugen. Det är ju en bultad boulder vilket kanske kan passa mig bra. Vi räknade ut att utan bultarna hade den kunnat bli en spännande Highball/Minisolo och planerna är redan upplagda för hur den ska paddas upp för att det ska gå - Till vårt förfogande kommer vi behöva ett styck 8a airpad, en stjärtlapp, sju liter glidmedel samt 24 Mondo. Det går bra att anmäla om man har något av ovanstående att bidra med i kommentarsfältet.

Capitaine Haddok 8a+/b

Senare blev det som tänkt åter till Axels stuga och på grillen låg allt ifrån gammal hederlig "Tjockkorv" till Albinosnorrar och runt bordet varierade diskusisonerna väldigt - Det pratades beta och jämfördes potatissalladsinnehåll om varannat. Jag skulle tyvärr upp och jobba även kommande morgon så det blev ingen sen visit för min del denna kväll heller.

Tanken var att jag skulle åkt till Vindön även idag men jag kände verkligen inte för det så det blev istället en sväng om Nösund för att kolla in det nya området Boxvik vilket det surrats ganska frekvent om den sista tiden. Väl där var jag helt lost i det stora blockhavet och betvilar att jag fann några av dom finare linjerna som hittils är gjorda. Jag var tyvärr under tidspress så jag kunde inte leta runt så mycket som jag skulle velat men jag kommer tillbaka for sure.


Imorgon blir det vila och på tisdag åter till Vindön...



/DO

Tuesday, June 3, 2008

Nevermore tries

I slutet av mars åkte jag till Rosendal i Örebro och under den tripen gjorde jag även en avstickare till ett gäng block som en god vän till mig hittad och fann där en linje som jag jobbade en halv dag på och till mitt stora förtret inte gjorde. Jag kan inte släppa den och ska tillbaka så snart det går. Två gånger föll jag på sista movet och en av gångerna var jag uppe ock slog långt över kanten men gled av på snön och mossan - Vikten av att borsta innan press kan inte understryckas tillräkligt mkt!!!

Den är svinigt intensiv och listerna är små och vassa.





Den är inte allt för beronde av stick. Visst greppen är grovkorniga och sylvassa så huden mår kanske inte jättebra av att den klättras på när det är väldigt varmt men den blir inte dubbelt så hårt bara för att det är varmt så det blir garanterat en sväng förbi den i sommar.... Cant wait!


/DO

Monday, June 2, 2008

Åland

När Stefan R för ca. tre veckor sedan frågade mig om jag och Magnus ville åka med till Åland var självklart inte vi sena att tacka ja. Tyvärr blev det i sista sekund så att han inte kunde följa med utan vi fick klara oss själva. Med på resan var också Magnus systrar Jenny och Ida och från andra dagen också grabbarma grus Freddan och Viktor.

Jag känner att jag har svårt att omvandla mina tankar om resan till ord och detta inlägg kommer huvudsakligen handla om bilder.

Lite kort iaf. så besökte vi under dagarna två Kasviken och Geta vilka bjuder på suverän klättring, kanske nordens bästa bouldering. Både jag och Magnus var ense om att det nog var det bästa område vi besökt. Det jag känner kan matcha stället är Västevik som nog ändå av olika anledningar remaines mitt favorit crag when it comes till bouldering men Åland, Åland, Åland...

På den finska ön var förhållandena denna helg allt annat än optimala och värmen mättes i celsius till 42 grader i solen vilket förstås inte ledde till att det var något direkt makalöst stick. Magnus försökte ändå tuffa på och gjorde bla. Supermartikainen 7C, Frispel 7B, Västertraversen 7B, Hammas 7A+ samt en Mundoganja 7A. En annan var som vanligt inte i riktigt samma slag men var nöjd med i värmen bla. ett par 7A, varav en flash.

Vi båda klättrade också vad vi fick förklarat för oss av några finländare vara Vodoo i Geta vilken när jag kollar på 8a.nu ska stå som 7B - Rena skämtet om nu detta stämmer vilket det troligvis inte gör.

Tyvärr failade vi med vårt stora mål och the main reason till vår trip som gick ut på att bli miljonärer på dom enarmade banditerna på färjan. Jag var den som tog hem den största vinsten - 4 Euro vilka jag förlorde lika fort igen.

Det var huvudsakligen en linslus som fastnade på bild och Ida, Fredrik, Jenny och Viktor var duktiga på att hålla sig undan när kameran väl var framme därav uteblev tyvärr bilder på dom.


Frispel, Kasviken


Dodo, Kasviken






Normipäivä


Normipäivä


Mmmm...


Geta






Åland as soon as possible...

Avslutningsvis kan jag meddela att det eventuellt kan komma att bli en ny skribent här på bloggen i form av Magnus "The Klimp" Högström. Förhandlingarna är i full gång men det är svårt att föra förhandlingar med mannen. Det är vid punkterna löner och arbetstider vi har kört fast och om jag ska kunna uppfylla hans krav och fylla positionen som Vice Chefsredaktör får jag nog börja ta inträda här på sidan. I´ll keep you updated...



/DO