Thursday, December 31, 2009

Årsredovisning 2009

Liksom en del andra tänkte även jag försöka summera året som gått. Ett av alla de mått av tid, vilket på precis samma vis som de tidigare, passerat i en hastighet som i alla fall inte jag kunnat bemästra. För fort har det gått, det är inte svårt att konstatera.

Vädret har sedan ett par veckor tillbaka förändrats ganska drastiskt här i mitt lilla hörn av världen. Från att i stort sett tvingats till att bära simfötter för att kunna ta sig fram i en omgivning som kunnat liknas med fantasivärlden Atlantis, har det hela förvandlats till en miljö där man tvingas brottas med minusgrader och ovanliga mängder snö. Mitt i skrivandets stund hör jag hur man på radion sitter och jublar över kylan och det ”fantastiska vinterlandskap” vi välsignats med så här i juletid – Fan ta dem!

I alla fall: Året tog en fantastisk start på många vis, bland annat i och med min, Magnus och Geirs lilla veckolånga tripp till Västervik. Många goa sends blandade med glada kvällar på Oasen gjorde det hela till årets för min del helt klart roligaste resa.


Jag minns också början av året med ett otal turer till Hyltebergen med en Magnus vars önskan att bestiga Göteborgs-testpiecen Kriminell Kantarell hade svävat iväg bortom allt förnuft. Resultatet av det var att vi i ur och skur begav oss ut till leden för att se om den via något mirakel kanske skulle kunna vara klätterbar. Givetvis kantades i stort sett varje besök av urusla förhållanden. Sånär som på ett. Det var dagen då stackars Magnus inte fick följa med ut för att han skulle fira Alla Hjärtans Dag. För min del kunde vi gärna bytt plats. För det var också dagen då den ödesdigra olyckan med den statiska slingan i bulten och min stortå ägde rum. Om det är något jag ångrar från året som gått så är det den dagen och dumheten som flög i mig just då.

Magnus all set för Alla hjärtans
dag firandet…


Det känns som att det var i och med den incidenten som turen vände en aning från en ganska go inledning av året, till en vår som senare kom att präglas av förkylningar & infektioner, onda visdomständer och penicillinkurer på gränsen till överdoseringar. Jag kan föreställa mig att inte var något direkt nöje att umgås och framförallt inte träna med mig just då eftersom mitt humör för det mesta kretsade mellan enormt dåligt och ”rock bottom”. Men Henrik Sennelöv, som jag sedan en tid tillbaka kamperat ganska flitigt med, stod mig bi och jag antar att han till slut lärde sig att stå ut med mig och mitt outtömliga gnällande. Och kanske var det tack vare just alla de träningstimmarna han orkade stå ut med mig, som jag senare under våren fick lite lön för mödan när jag bland annat fick till Hummern Igen i Fjällbacka.

Senare under våren kom jag även att göra andra repetitionen av Stefan Rasmussens Mr.CubabeeBrudslöjanstenen i Dals-Ed. Troligen årets mest minnesvärda send då det var i gamla (och nyfunna) goda vänners sällskap av ett problem som jag ända sedan det sattes upp drömt om att kunna göra.



Sommaren kom att bli dryg med bland annat 8 veckors hårt arbete. Då väldigt lite klättring blev av, försökte jag aktivera mig på min campusboard för att senare under hösten kunna utnyttja den omänskliga råstyrka den med all säkerhet skulle generera till att krossa allt som kom i min väg. Givetvis fick jag inte särskilt mycket omänskliga superpowers av åtta veckors träning och inte mycket krossande blev det heller.

När så sommaren var över och ledigheten kom åter inledde jag den nästan min vana trogen med att duka under i en veckas förkylning. Frisk blev jag emellertid även om jag kanske inte kunnat tro det under själva läkeprocessen, och jag började hösten med en liten tripp till Stefan och hans boulders i Västervik. Återigen tog allt en mycket bra start och jag betade av ett gäng problem från min Västerviks-ticklist. Om än jag lämnade kvar ett problem som jag väldigt gärna ville göra, The red dragon. Hela hösten var den ett av alla ouppklarade projekt som jag tvingats gå och grubbla över, och under höstens enda återbesök fick jag inte ens chansen att prova den.

Väl på hemmaplan igen blev det bland annat ett antal turer till Fjällbacka där bland andra Räkan ss lockade. Och ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte varför jag inte nu kan nedteckna hur det gick till när den blev gjord utan istället måste försöka komma på någon dum bortförklaring till varför den fortfarande är ett av alla mina projekt. Några skador kan jag inte direkt påstå att det var som stoppade mig. Min vänsterhandled, som för övrigt har bättrat sig rejält tack vare ett gäng rehabövningar, var inte direkt avgörande för huruvida den skulle gå eller inte. Kanske är det helt enkelt bara att konstatera att jag är för svag och för dålig och att det också är den stora anledningen till att hösten blivit helt utan några betydande sends.


Senare under hösten kom många dagar att gå åt på Domen och Fabben som ett resultat av det oförlåtligt dåliga väder som bjöds. Och utan att egentligen veta vad som hänt sitter jag nu här ett par dagar innan nyår och min resa till Fontainebleau och försöker summera mina dagar och resultaten av dem från ett nådens 2009.

Visst hanns det med ytterligare några kortare turer hit och dit utöver vad jag nämnt i den här texten. Linköpings- och Västerviksäventyret i mitten av november är inget jag ur ett rent klättermässigt perspektiv gärna minns. Och när jag läser igenom vad jag lyckats formulera inser jag att det skulle gå att vara både mer och mindre omfattande, och att det finns ytterligare saker att nämna såväl som saker som jag kanske lika väl kunde låtit bli att ha med. Men så är det nog i de flesta fall och jag nöjer mig med detta.


Köge Bouldercup, Danmark

Avslutningsvis vill jag bara tacka alla som jag fått chansen att klättra och umgås med för året som gått. Ingen nämnd och ingen glömd säger man ju och så är det men jag skulle nog ändå rikta ett speciellt tack till framförallt Henrik Sennelöv och Stefan Rasmussen. Båda har kommit med såväl glada som mindre glada tillrop och puffat på mig när jag fått stopp på nåt krön av min utvecklingsbacke. Oftast har det betytt en hel del och gjort ganska gott.

Och så er som faktiskt tagit er tid att läsa det jag skrivit under året vill jag givetvis visa min uppskattning. Jag tycker det är fantastiskt kul med min blogg och ibland är det nästan så att man ger sig ut bara för att ha något att skriva om. Jag hoppas att det inte bara är pest och pina att följa mig och att jag inte tråkat ut er mer än att ni fortsätter att läsa The Bouldersgate även kommande år…




Gott nytt år/
DO

Friday, December 25, 2009

Midnight Mölndal 1/12

Det finns inte mycket att skriva om för stunden. Snöar gör det och kallt är det. Som väl är dröjer det inte länge nu innan jag flyr det här jävla skitlandet och tills dess kan man ju alltid värma sig med dessa bilder från den här sessionen med Johan, Henke och Tompa...








...eller den här goa filmen från på Deadpointmag.




/DO

Sunday, December 13, 2009

Två tredjedelar av jorden runt i en kundvagn

Idag har jag varit ute i skogen med Henke i stort sett hela dagen och njutit av vad som inte kan sägas vara något annat än ett fantastisk vinterväder...

Det hela började med att Henrik fått frikort från familjen för dagen och med det letat sig upp hit till Bohuslän. Höstens ticklist är för bådas del inte som planerat avklarad utan fortfarande i stort sett orörd och beslutsångest kring vart vi skulle spendera dagen var minst lika stor som massan problem vi ville få avklarat. Vi började i alla fall med en kort tur till Hogen där jag inledde dagen på värsta tänkbara vis med att behöva lägga typ 4 försök på någon ny klassisk 6B-arete/prow som i själva verket inte är något annat än lätt när man väl klättrar som man ska. Arg som ett bi ställde jag in mig på ännu en dag kantad av misslyckande men efter att ha lämnat helveteshöjden för att bege oss till Lyse skulle det hela visa sig vända.

Henke hade mycket han ville ta tag i på Jorden runt-blocket så det var givet att det var där vi slog oss ner. För min del kändes det inte som att det fanns så mycket att välja på annat än att ta sig an Henriks gamla klassiska skapelse Jorden runt i en Kundvagn. Och det var med efterdyningar från den här kvällen med Magnus som jag klev på inställd på att i stort sett inte kunna röra mig mellan greppen. Döm då av min förvåning när jag efter bara några försök fan mig själv hängades 15cm under kanten i fullfärd med att försöka lösa sista cruxrörelsen. Givetvis slutade det som alltid annars med att jag två sekunder efter att ha insett detta stod åter på marken. Enda skillnaden nu mot annars var att jag istället för att svära och sura studsade av glädje över att ha tagit mig så högt upp på problemet jag trott jag aldrig skulle kunna göra.


Stackars Henke hade svårt att brottas med kylan och utöver en flash av areten i Hogen, två nedvärmnings-promenadbestigningar av Dubbelareten och ett riktigt bra dagsflash-försök på "Jorden runt..." fick han inte så mycket uträttat. Men lite får han nog skylla sig själv som lämnade understället i bilen...

För övrigt har Uddevalla förgyllts med ett träningsredskap åt vilket jag glädjer mig på gränsen till overkligt mycket. En Moonwall. På tisdag ska den invigas och jävlar vad jag ska klättra på den. Det är nästan så att jag drar mig lite för att åka ifrån den och till fontan...



/DO

Saturday, December 12, 2009

Puhh...

Sitter på kanten av min säng och är mitt uppe i att försöka återhämta från de två senaste dagarnas boulderbyggnationer. Gårdagen är svårslagen. Mellan kl.09.00 och 19.30 skruvades det grepp upp och ner från Fabbens boulderväggar inför dagens tävling. Dagen till ära dök en beställning med HRT-grepp upp och det var med dem som idén föddes att istället för att tejpa, skruva upp 60 problem. Efter ca. 9 timmars snudd på oavbrutet skruvande avvek jag vid halvåtta snåret för att försöka hinna till Domen och få en glimt av klättrandet på problemen jag byggt tidigare i veckan. Och ändå är inte jag den som ska klaga. Jag kan bara föreställa mig hur Johan och Erik mår som jag fått veta ska ha slitit till två i natt. Man kan ju snacka om uppoffring för att bjuda på en bra tävling. Tyvärr har jag inget hört om hur det gått men jag tror verkligen att de måste ha varit grymt...

På tal om tävling så kan jag rapportera att Bouldercupen i Västervik är avslutad. Enligt en säker källa ska det ha varit bra problem på deras grymma väggar. Skrämmande är det dock att det endast var sju startande herrar. Man kan ju faktsikt fråga sig var tävlingsklättringen i Sverige är på väg. Utav dessa sju ska iaf. Jocke Berglund ha tagit hem de hela framför allas våran Norrlänning, Geir Söderin. Tyvärr har jag väldigt vaga uppgifter vad beträffar damsidan så jag vågar inget säga om något.

Sist men inte minst så har vi ett par av de utlovade bilderna från den senaste sessionen med Johan i Mellby...







/DO

Wednesday, December 9, 2009

Veckan so far

Hittills har veckan varit hektisk. Jag jobbar hårt med att få upp problem på Domen inför fredagens tävling men då farten på själv byggnationen går i samma snigeltempo som vanligt lär jag få se mig i stjärnorna efter att bli klar till deadlinen. Något drastiskt måste alltså ske. Förvisso får jag förstärkning imorgon av boulderbyggandets Speedy Gonzales, Magnus Högström. Får se vilken skillnad det kan göra...

Vidare hanns det idag med en utesession i Mellby. Johan Gross har stått på tå för att få komma ut ända sedan i söndags och idag fick vi äntligen chansen. Då jag brottas med en förkylning och som Johan beskriver det "nedträning" kickade jag tillbaka för att fota lite och lät Johan stå för själva klättrandet. Kalle Boströms Kaiser Såsett stod högst på Johans önskelista och på denna hans fjärde session på problemet kom sendet. Och det i bästa tänkbara stil efter att ha brottas lite med den aviga dynon.

Efter den mycket episka bestigningen gick vi vidare till Björns fenomen El Don. Och här tog även jag på mig skorna för att försöka repetera min bestigning från i våras och döm av min förvåning när jag inte kom upp. Inte ens Johan nådde upp till juggen och kanske får vi skylla det hela på att våra krafter (och då framför allt Johans) gått åt till den väldiga kamp som några minuter tidigare ägt rum då vi skulle bränna torrt ena startjuggen vilken sedemera visade sig vara hem för ett gäng vintertrötta bin...

I alla fall så efter att ha insett att vi inte skulle bli mer lyckosamma bara för att vi stod kvar och stötte så gav vi upp det hela för dagen och drog...

Nu väntar två roliga och hårda dagar med skruvdragaren i hand. Och då min tänkta hemresa från helgens Västervik-tävling igår kläckte ur sig att han drar vidare till huvudstaden istället för tillbaka till Götet missar jag tyvärr och oundvikligen den tillställningen... Surt!

Bilder kommer...






/DO

Monday, December 7, 2009

Tävlingar

Till helgen är det tävlingar. Domen och Fabben står värld för varsina totalboulders på Fredag, respektive Lördag. På Domen utlovas Luciafirande med nyskruvade och nytejpade problem och på Fabben kombineras tävlandet med Göteborgs KK´s julfest. Båda händelserna kommer med all säkerhet att bli lyckade. På Domen är det tillsammans med Magnus en annan som står för problemen och på Fabben har jag likaså lyckats nästla mig in som byggare. Och jag hoppas att folk inte vänder i dörren vid första åsynen av mina kreationer. Även om risken kanske är stor finns på Domen som sagt Magnus problem till undsättning och på Fabben kommer även Gross och Brasse-Erik ha byggt probem, vilka med all säkerhet inte kommer att vara till någon besvikelse om dom är av normal kaliber.

Jag hoppas defintivt att presseningar och elverk sätts åt sidan (ni vet vilka ni är) för dessa evenmang och att många passar på att dyka upp när det nu anordnas tävling så här på hemmaplan. Visst är det inte direkt sällsynt men det är ju ingen veckorutin dirket så passa på att uppmuntra!


INFO FABBENTÄVLINGEN: På Fabben pågår tävlingen mellan kl:12.30-16.30, prisutdelning någon gång efter kl:17.00 typ och alla som är med kan vinna fina grejer :). Kostnaden är entre+40kr (dvs. 80 eller 60kr allt kryss eller årskort+40kr) regler 60 problem på 4 timmar flest viner men alla har chans på priser, välkomna! /J. Gross




/DO

Tuesday, December 1, 2009

Tisdag 1/12-2009

Idag vart jag utlurad till Bouldergöteborgs senaste fenomen, Midnight Mölndal (a.k.a. Mölndal Lightning). Tillsammans med förstabestigaren Henrik Sennelöv, Johan Gross och Climbingpricks Tompa spenderades förmiddagen i jakten på en tredjebestigningen sedan Walker enligt ryktet skulle gjort första repetitionen i förra veckan.

Gross visade framfötterna och fick efter en go uppsykning mitt i cruxet till det hårda movet och sände.

Tompa som hade sin 4.5;e dag på problemet och ville inget hellre än att komma upp. Och dagen till ära med finspot och allt gjorde han med sin och Walkers något unika sekvens cruxet och toppade även han ur. Och glad som en lärka det var han.

Jag har precis påbörjat en aningen försenad uppbyggnadsfas i min träning inför den stundande Fontanresan och borde egentligen inte låta mig luras ut på sådana här boulderepeditioner utan borde enbart uppehålla mig på Fabben eller Domen. Och till den förstnämnda av de två begav jag mig när utomhushetsen lagt sig något och gänget begett sin åt varsina håll för att klättermässigt runda av min dag...

Efter texten ovan skrevs har även Geir och Mange hunnit ut och nypt av problemet. Därmed har sammanlagt 6 pers besegrat problemet och kampen om första bestigningen av högerutsteget har tagit fart...

Då bildkällan låter väntas på sig dröjer det ytterligare innan jag med annat än ord kan visa hur det såg ut Tisdagen 1/12-2009 under en sten på Safjället i Mölndal...





/DO