Wednesday, March 31, 2010

Dagens Fontanbild


 Jimmy på superklassiska Le Couer i l´Elephant






/DO

Tuesday, March 30, 2010

Den stora draken

Molnen som för stunden cirklar över Nemours och Fontan är inte direkt ljusa och det gäller att passa på att smita ut mellan skurarna om man överhuvudtaget vill få klättra något alls. Och jag måste säga att det finns roligare saker att ägna sig åt här i livet än att sitta och uggla på ett skabbigt roadside-hotell vilket jag numera gör sedan mina tidigare resekamrater lämnat mig åt mitt öde. Tiden börjar bli knapp och stressen över hur mycket jag mer jag vill göra och hur lite tid det är kvar innan kosan styrs öster ut gör varje minut ovärderlig.


Vad som fått mig att överleva ännu en dag i den här gudsförgätna hålan var de två timmarna innan regnet under Big Dragon i Petit Bois med Neil. Det var Neils andra session på problemet och sedan han berättade om den och betan han hittat har få saker lockat så mycket som att få prova den. Den höga graden skrämde mig till en början lite men efter en halvtimmes arbete eller så hade jag ändrat uppfattning. Som jag upplever den är att allt man behöver göra är en 7A in i vad som uppskattningsvis är ett dynamiskt enmoves-7B+ avslut. Givetvis är det inget man skojar bort utan det är förstås väldigt, väldigt hårt och jag har inte den minsta förhoppning om att kunna göra den innan jag ska härifrån men med mer tid känns det som ett problem jag kan göra. Tyvärr kan det på samma gång vara att jag inte har mer i mig än de jag gav idag. Många gånger kan ett problem kännas mycket möjliga första gången man är på de för att vid nästa tillfälle visa sig bita ifrån lika mycket om inte mer än gången innan. Jag har dock svårt att tro de om denna då jag är ganska övertygad om att sista movet går att göra med Neils beta och att har jag allt annat på den gjort. Det är bara en fråga om tid för att lära sig sista rörelsen och om att ha tillräckligt mycket att ge när man väl kommer dit upp från start. Det vore kul att prova den en gång till innan jag åker härifrån men jag tvivlar på att den är värd att offra mer tid på den här gången.

Det börjar bli mycket folk i skogen nu, lite för mycket här och var. Jag har extremt svårt för att behöva köa till problem och att ha skaror med folk omkring mig och områden som Cuvier, Sabots, Isatis med flera börjar nu bli outhärdliga. Något som i sig är ganska bra då det tvingar en till att upptäcka nya områden.

På lördag kommer Henke med familj ner och räddar mig från helvetes-hotellet jag sitter inlåst på och jag ser oerhört mycket fram emot de veckor jag kommer få med dom innan jag drar vidare till Schweiz. Jag ska bara överleva 3 dagar till här sedan blir det stordåd med Familjen Senderlöv!






/DO

Monday, March 29, 2010

Sunday, March 28, 2010

Dagens Fontanbild


Neil gör Atmosphére i Bas Cuvier Ouest






/DO

Saturday, March 27, 2010

Dagens Fontanbild - Luc Percival shots


Voltex på Mur des Carriers i Franchard Sablons







/DO

Thursday, March 25, 2010

Sunshine Highway

Tiden här nere går fort, för fort, och i övermorgon så lämnar vi giten som utgjort vårt hem de gångna 3 månaderna. Martin, Jimmy och Sammy drar vidare för en vecka i Schweiz och jag blir kvar här några veckor till innan jag eventuellt går i deras fotspår och åker med Fredrik Dahl till graniten i Ticino eller alternativt flyr hem och börjar spara pengar inför nästa äventyr.

Tyvärr är det till och från stört varmt nu vilket ställer till med bekymmer. Om man inte kan tänka sig att klättra under dygnets mörkare halva börjar det bli riktigt svårt att köra på problem som ligger på ens gräns. Det går fortfarande att klättra mycket så länge man sänker sina ambitioner något och jag känner att jag lyckas ganska bra. Jag har klättrat mycket de sista, många problem, lätta och inte fullt så lätta och jag vågar nu nästan påstå att jag börjar få lite kläm på klättringen här nere, 3 månader senare...

Ännu är inte min boendesituation löst inför nästa vecka och i värsta fall hamnar jag på Formel 1-hotellet i Nemours och blir därmed strandad i Petit Bois och Rocher Greau då mitt enda sätt att transportera mig är till fots. Fortsättning följer så att säga.






/DO

Saturday, March 20, 2010

Välförtjänt vila

Efter de tre senaste veckorna är det nästan så att man glömt hur det är att vakna upp till dåligt väder och reaktionen nu skiljer sig vilt mot dom man hade i mitten utav Februari. Bland annat så känner man sig nu nästan lättad över att kunna ta en ordentlig vilodag utan att behöva känna att man slösar bort en dag på att bara ligga still.

Johan och Nicklas har åkt hem till snötäckta (?!) Sverige och efter ytterligare två dagars klättring sedan dom for känner jag mig idag ganska mör. Jag har varit långt ifrån på topp den sista veckan och jag tror att en eller kanske till och med två vilodagar kommer att göra mig gott.

Johan på Big Golden i Cuvier Rempart

Det sista har en del utav tiden i skogen gått åt till att springa omkring och känna på tänkbara projekt. Jag har hunnit spana in en del och några utav dom ligger nu till och från och gnager i bakhuvudet på mig. Tyvärr börjar jag inse att även denna resa har ett slut, trots att det är ett tag kvar innan jag ska hem, och jag börjar känna lite stress inför det hela. Jag har långt kvar innan jag rent prestationsmässigt kan känna mig nöjd med det hela och det börjar som sagt att bli hög tid att börja ta tag i allt jag vill få gjort. Snart börjar skogen också att bli full med folk, bland annat på grund av den stundande påsken, vilket enligt vissa gör det olidligt att besöka många utav de större områdena. Så förhoppningsvis får vi snart se slutet på det pågående regnvädret så att man kan komma tillbaka ut i skogen...







/DO

Friday, March 19, 2010

Dagens Fontanbild - Johan & Nicklas i skogen

 
 Nicklas klättrar ett alternativt insteg till Laser 
i Cuvier Rempart.
 
 
 
 
 
/DO

Thursday, March 18, 2010

Dagens Fontanbild - Luc Percival shots


Coup de vent direct i Jean de Vignes, ett litet 
grannområde till 95.2






/DO

Wednesday, March 17, 2010

Monday, March 15, 2010

Tuffa tider

Livet är hårt för stunden. Delar utav Fabben-personalen i form av Johan och Nicklas är på besök i Giten. Dom har under de få dagar besöket varat på det mest brutala tänkbara vis vänt upp och ner på hela min tillvaro och min dygnsrytm är för stunden fullkomligt upp och ner vänd. Uppstigning kl.8 varje morgon för att vara skogen innan kl.12, vilket är normal tid för mitt uppvaknande, kaniner till kvällsmat, ostar för hundratals kronor och ett tempo i skogen vilket får klätterdagarna att likna maratonlopp. Som tur är försvinner orosmolnen härifrån på torsdagmorgon och jag kan återgå till min normala, mycket behagligare levnadsrytm.

Båda klättrar bra. Nicklas första dag var något han kan vara nöjd med då han i Rocher aux Sabots gjorde Graviton och Flippeur, båda second go.

Johan kommer mer och mer in i det hela för var dag och man måste nästan kalla hans framfart i Cuvier idag för en sendingspree - Holey Moley (Flash), Biceps Mou, la Berezina, Berezina-Carnage, Duroxmanie (Flash),  Duroxmanie assis. Vidare så hade han mycket bra försök på Hypothese och föll efter cruxet på Noir Désire.

En annan lunkar på så gått de går. Idag gjorde jag äntligen första movet (och det för mig sista ogjorda) på Berezina och i och med de öppnas möjligheten att kunna göra den upp. Resten känns bra så kanske kan de gå om jag får lite medvind. Det återstår att se...

 Johan på la Berezina






/DO

Sunday, March 14, 2010

Saturday, March 13, 2010

Dagens Fontanbild - Luc Percival shots

Här kommer den, första utav ett gäng fantastiskt fina bilder som Luc Percival tog på mig i helgen som gick. Denna är på ett otroligt vackert problem i Franchard Hautes-Plaines vid namn Deux Faux Plis en Plats Réels...







/DO

Wednesday, March 10, 2010

Stick

De senaste fem-sex senaste dagarna har varit fantastiska. Vädret har varit de bästa hittills, några få plusgrader, strålande solsken och friska vindar vilket medför ett stick som inte är av denna värld.

För första gången sedan precis innan jag gjorde illa mitt finger börjar jag känna att jag är på väg att komma i form igen. Det ändå som hindrar mig från att klättra varje dag är den värdelösa huden jag har förbannats med. Förvisso är inte sandstenen här nere jätteskonsam men för min del så känns det som att fingertopparna slipas ner på nolltid och inte växer huden tillbaka i någon direkt rasande takt heller. Kanske har hjärnan gett upp det hela med att försöka göra något åt själva förlusterna då den insett att de försvinner lika fort igen...

Det börjar bli gott om folk i skogen och en del svenskar har man stött på, alla utom Göteborgarna som enligt ryktet ska vara här nere nu. Ett fåtal av dem har skymtats mellan träden men fortfarande finns det personer som man undrar om dom har gått och grävt ner sig.

Vi har fått påfyllning i Giten i och med Martin Fransson som ämnar stanna månaden ut för att sedan följa med Jimmy och Sammy för en vecka i Schweiz. Igår fick vi se honom och Erik Grandelius göra Super Prestat i mycket god stil. En annan fick tyvärr låta bli att dra i dom vassa crimparna då förmiddagens eskapeder gått hårt åt fingrarna. Men det var inte så att man inte blev sugen av att se dom glida upp för den mycket vackra slabben och vem vet, kanske vågar man sig upp på den under nästa besök i Cuvier.

 Martin sträcker sig mot toppen på Super Prestat

Helgen som gick var fotografen Luc Percival som jag för några veckor sedan stött på i Bas Cuvier på besök för att skjuta klätterbilder och en annan fick agera fotomodell. Det var två minst sagt intensiva dagar då Luc ville få så mycket som möjligt utav tiden och så även jag. Resultaten kommer allt eftersom att publiceras här. Under tiden kan ni hålla utkick på Luc´s hemsida. Vi passade även på att filma lite och vad det kom att bli av det hela ser ni nedan...



/DO

Saturday, March 6, 2010

Thursday, March 4, 2010

Dagens Fontanbild

Sista sendet för dagen, Froggy Dick i Franchard Isatis...







/DO

Monday, March 1, 2010

Lättnad

Jag har idag avslutat mitt klätterlivs hittills längsta projekt, Rainbow Rocket i Franchard Sablons. Aldrig tidigare har jag lagt så mycket tid eller gjort så många försök på ett problem, och framförallt inte på ett move. Och till och från har de kunnat vara väldigt, väldigt frustrerande när jag trott mig vara nära men i själva verket inte vetat hur mycket mer som skullat behövas. På just dynamiska, långa move kan det vara oerhört svårt att veta hur nära man egentligen är att lyckas, och hur mycket till som faktiskt behövs för att det hela ska gå vägen. Rainbow har varit just ett sånt problem. 3 dagar försökte jag, alla dagar med viss framgång och försök som egentligen borde räckt för att få den gjord men alla i ganska ogynsamma förhållanden. Så extra skönt var det givetvis att komma tillbaka idag, fjärde dagen, och göra den på första försöket efter uppvärmningen. Jag är så jävla glad och framförallt lättad över att inte behöva åka tillbaka till de problemet. Nu till nästa projekt...



/DO

Dagens Fontanbild

Erik gör klassiska Jet Set i Rocher aux Sabots...







/DO