Thursday, March 31, 2011

Triple Axel från Luc Percival

Under förra vårens vistelse här i Font träffade jag och lärde känna fotografen Luc Percival som sedan ett par år tillbaka satsar helhjärtat på att försöka livnära sig som professionell fotograf. Han har bland annat intrikat sig på att fota ett av hans sedan tidigare stora intressen, klättringen, och det är lite där jag kommer in i bilden. Luc har behövt någon att fota under hans besök i Font och när han ifjol frågade om jag kunde tänka mig att agera modell, vilket mer eller mindre innebar att jag skulle klättra på som vanligt men med honom i bakgrunden i färd med att ta bilder, tyckte jag att det lät som en kul grej. Liksom förra våren har han i år varit på besök för ett par fotosessioner och resultatet av dessa kommer allt eftersom att presenteras här på bloggen.

 Triple Axel i Rocher du Cassepot, ett problem vars tekniska och lite känsliga
klättring gör den till bland de bättre boulders jag klättrat här i Font. 


/DO

Wednesday, March 30, 2011

Sale Gosse


Henke ger sig i kast med Sale Gosse i Rocher aux Sabots.


/DO

Tuesday, March 29, 2011

Svettigt


Neil tar en paus från hårt slit med att försöka repetera Multipass i vad 
som kan beskrivas som ett sommarvarmt Cuvier Ouest.


/DO

Monday, March 28, 2011

Graviton


Jenny kommer sjukt nära på Graviton i Rocher aux Sabots.


/DO

Sunday, March 27, 2011

André & Joar


Så har familjen Sennelöv/Förander anlänt till Font för en två-veckors vistelse. André och Joar är
efter tidigare års besök här rätt inne i själva klättergemet. Gårdagen i Sabots spenderade 
dom efter att ha stulit mammas Lapis med att scouta och borsta nyturer för
klättrare under 60cm och när inte längre det var intressant agerade dom
hejaklack åt mor och far. "Heja Jenny", "Upp, pappa, upp"...


/DO

Saturday, March 26, 2011

Master of puppets


Neil gör Master of puppets i Rocher de Avon. Ett av dom klart coolaste problemen jag klättrat 
i graden här i Font.


/DO

Thursday, March 24, 2011

Dyno day - Filmen från Neil Hart

De för årstiden höga temperaturerna som sedan två veckor tillbaka kunnat uppmätas här Font har i omgångar gjort det svårt att klättra på problem där bra friktion är avgörande för huruvida man ska kunna hålla i greppen eller inte. Efter att vi förra måndagen insett att det började bli i varmaste laget för att köra på våra projekt visste vi inte riktigt vad vi skulle ta oss till. Neil som precis hade gjort comeback efter två veckors sängliggande var taggad utöver det vanliga och jag som redan innan var motiverad blev det inte direkt mindre av att åter ha honom att köra med.

Dynos är något som sällan brukar kräva bra stick för att de ska kunna göras så vi beslutade att på tisdagen ge oss ut på ett litet mission. Bleau.info säger att skogarna här hyser 157 dynos, dock kan jag tycka att vissa av dem ligger i gråzonen för att få klassas som detta. Många är dom hursomhelst och Neil som är lite utav skogens dyno-master, och således har kolla på i stort sätt alla 157 hoppen, tog mig med på en sex timmars tour under vilken vi hann besöka sex olika områden för att göra åtta olika dynos. Allt fångades på film och Neil förvandlade det hela till vad ni ser nedan... 

"Tuesday 15th March 2011, Two weeks of illness was making me weak, what better way to wake the body up than with a dyno day, Daniel was psyched, we made our plan and went for it. 8 dyno’s in 6 areas all miles apart in just 6 hours due to having to drop the boy of at school and pick him up".


/DO

Wednesday, March 23, 2011

Big Jim


Walker gör Petit Bois andra mega-klassiker.


/DO

Monday, March 21, 2011

La Baleine


Walker på ultra-klassiska La Baleine i Petit Bois.


/DO

Sunday, March 20, 2011

Dix sur Dix


Neil utnyttjar bra förhållanden till att göra en friktionsberoende 
arete/vägg i Gros Sablons.


/DO

Friday, March 18, 2011

Si Vis Pacem, Para Bellum

För ett par veckor sedan började Neil prata om en ârete som nyligen satts upp i Gros Sablons av bleausarderna Gérald Coste & Tony Fouchereau vilken ingen kunnat repetera. Jag måste säga att jag till en början var måttligt intresserad då det jag fick höra om den gav mig uppfattningen att det var väldigt hård. Men efter att ha sett bilder från Géralds telefon på problemet som såg helt fantastiskt ut blev det lättare för Neil att lura mig med.

Det skulle dröja ett par veckor innan vi igår, efter en tidig start i Cuvier på l´Introuvalbe (The one to never be found), letade oss in till 95.2´s grannområde Gros Sablons. Tidigare i veckan har förhållandena inte varit särskilt bra med temperaturer som tangerat 20 graders-strecket och hög luft fuktighet men igår var det svalare och en kall bris frammanade bra stick. Väl vid problemet kan jag inte påstå att det gjorde mig direkt besviken. Förvisso inte tall and proud då den knappt når högre än fyra meter över backen men fantastisk stenkvalité, coola grepp mellan vilka man skulle visa sig tvingas till långa dynamiska rörelser, gör problemet till en framtida klassiker.

Efter en kort och inte särskilt framgångsrik uppvärmning på slabben bredvid började vi prova moven och allt kändes väldigt hårt. Jag var fullständigt blank och kunde inte göra varken första flyttet till den lilla trefingers-crimpen, det två påföljande slappen på areten där det andra utgör första cruxmovet och var heller inte i närheten av att kunna göra hoppet från areten till pinchen strax under kanten. Det hela kändes trots de fina förhållandena rätt hopplöst. Men allt eftersom började jag hitta positionerna och fick ganska snart till dynon och gjorde i samma veva toppen. Ytterliggare arbete gav lön för mödan och tillslut blev alla flytten gjorda och en liten gnista av hopp tändes om att jag kanske kunde göra den.

Screenshot från Neil.

Neil hade en dålig dag och nådde inga större framgångar på problemet. Han gav efter någon timme upp det för dagen men innan vi vandrade vidare ville jag ge slutet ett par försök för att se hur det var att länka det två cruxmoven. Till min stora förvåning gjorde jag den från cruxet till toppen och Neil som varit framme med kameran i högsta hugg bad mig försöka göra starten så vi hade alla sekvenser på film. Jag vilade en stund i hopp om att det kanske skulle kunna gå få ihop den redan då. När jag väl satte mig ner för att göra startsekvensen kändes allt mycket bättre än det gjort tidigare och jag fann snart att jag hade klättrat förbi första cruxmovet och bara hade hoppet kvar. En aning överexalterad och förvånad över hur nära jag var laddade jag lite för mycket i dynon och missade greppet med några centimeter.

Ett par försök senare gjorde jag Si Vis Pacem, Para Bellum. Jag hade gått från att drömma om att kunna länka cruxet till att faktiskt göra problemet på mindre än 10 minuter. En och en halv timme tidigare visste jag inte om jag med mycket jobb ens skulle kunna göra de enskilda moven. Det var utan tvekan ett av mina topp tre mest minnesvärda sends to date. Att få göra den första repetitionen efter förstabestigarna av ett så fint problem i ett område som detta är något jag är oerhört glad över.

Det har hittills varit en bra vecka med fyra goa klätterdagar där mycket blivit gjort. Det första tre var som sagt väldigt varma. Neil och jag valde, efter måndagens misslyckanden på vad vi än tog oss an som gick ut på annat än att hålla juggar, att viga tisdagen åt att göra och filma så många dynos vi kunde på en och samma dag. Efter en noga utarbetad plan besökte vi ett gäng olika områden för att göra så många svåra dynos som möjligt. Nog första gången en klätterdag gått hårdare åt mina ben än min överkropp, detta till följd av mycket gång mellan områden och långa svåra skutt.

På onsdagen åkte jag och Emil till Cuvier där jag vill prova Atmosphère assis. Ståstarten som jag gjort ifjol gick bra mycket lättare nu än för ett år sedan och även sitten gick ner på några försök. Jag förvånade mig själv med att också göra den vänstra varianten av problemet, Echoes, vilken efter samma start viker upp i en lurig mantling från ett rail upp till kanten.

Motivationen är efter dessa dagar åter skyhög och det har inte varit helt lätt att spendera dagen med att vila. Men efter föregående fyra dagar hade jag inte något direkt val. Det verkar som vi med lite tur får behålla det svala vädret framöver och jag kan inte vänta på att få komma tillbaka ut i skogen.


/DO

Thursday, March 17, 2011

Mer från Sabots - Graviton


Lina på Rocher aux Sabots kanske mest klassiska problem,  


/DO

Wednesday, March 16, 2011

Chasseur du prises


19 grader och hög luftfuktighet gjorde det allt annat än lätt för Neil
att bestiga Chasseur du prises i Rocher Canon. 


/DO

Tuesday, March 15, 2011

Sale Gosse


Walker sänder klassiker i Sabots på kvällens "sista försök".


/DO

Monday, March 14, 2011

Élucubration / Le Quark


Okänd britt sänder Élucubration/Le Quark i Rocher aux Sabots.


/DO

Sunday, March 13, 2011

Bifurcation


Brant klättring Bifurcation i Drei Zinnen. Två hårda move i starten 
utgör cruxet och då man tvingas till ett ont lillfingerjam i
startpocketen är antalet försök man har på en dag
begränsade. Foto: Emil Rylander.


/DO

Saturday, March 12, 2011

Le Toit du Cul de Chien


Ultraklassikern i Cul de Chien. Foto: Emil Rylander.


/DO

Thursday, March 10, 2011

Update

Jag känner att det börjar bli länge sedan jag faktiskt skrev något sist och bilderna jag lägger upp berättar kanske inte så mycket om vad som faktiskt händer i vårat dagliga liv här nere. Våren har verkligen kommit hit till Font och de sista två veckorna har varit fantastiska. Som jag nämnt tidigare har vädret och förhållandena varit de bästa jag någonsin upplevt här. Kanske inte de sista dagarna dock, då temperaturerna stigit över femtongraders-strecket och gjort det en aning varmt för att förhållandena ska vara riktigt bra.

Förra veckan blev det mycket klättrat. Jag hade siktat in mig på några problem från ticklisten som jag verkligen ville göra men tidigare inte provat och i stort sett samtliga blev gjorda. Jag chockade mig själv vid ett par tillfällen, bland annat genom att göra Ecaille de lune på bara några försök, Dalle de fer på Merveille-bouldern i Cuvier och genom att flasha l´Arrache Coer. Ingen av dessa är egentligen särskilt hårda även om kanske graderna det antyder. Men då speciellt l´Arrache Coer och Ecaille de lune var problem jag länge velat prova gladde det mig oerhört att få göra dem båda väldigt fort.

På lördagen var jag tillbaka i Isatis för att avluta ett projekt jag öppnat ett par dagar tidigare i och med fruktlösa försök le Cachou och efter en spännande uppvärmning på L´Ultime sectret åkte även detta problem ner. Oerhört glad över det var jag då problemet är fantastiskt fint, Fontan i ett nötskal, samt att klättringen på den är lite utav min antistyle och att det därför representerade lite utav en extra utmaning.

Tyvärr vände min medvind mot slutet av helgen i och med att jag knäckte mig själv lite genom att åka av efter cruxet på Envie d´Ailes vars crimp på cruxet också orsakat ett stort jack i mitt långfinger när jag kvällen innan var på plats för en snabb session innan mörkret. I veckan har jag tyvärr alltså inte haft samma medgång utan istället känt mig rätt sliten och fått brottas med dålig hud. Tanken var att nu börja försöka känna på något lite hårdare tillsammans med Neil men då han inte känt sig helt kry och tvingats stanna inne har jag haft lite svårt att bestämma mig för vad jag velat göra. Måndagen och tisdagen blev mer eller mindre vilodagar trots att jag var i skogen båda dagarna. Jag kände mig som sagt sliten och det ända jag fick uträttat var väl i stort sett vad jag tog mig an under uppvärmningarna.


Gårdagen blev lite utav en mängd-dag vilken jag inledde med en tur till l´Éléphant för att göra la Barre Fixe direct innan jag åkte med Emil till Rocher aux Sabots där jag gjorde Élucubration/Le Quark samt vänstervarianten av den samma. Också Emil gjorde den högra varianten av problemet och kunde därmed fira resans för hans del hittills hårdaste send. Det bar sedan vidare till Rocher Canon, mitt andra besök någonsin i området, vilket hyser slabben Délivernace som jag länge velat prova. Tyvärr måste jag säga att den var lite utav en besvikelse då den inte klättrade i närheten av så bra som den såg ut att göra. I varje fall inte med betan jag till slut lyckades lura ut. Men upp kom jag och för det var jag glad. Jag avrundade en lång dag med att göra ytterligare ett par 7A och om jag själv fått bestämma hade jag gärna fortsatt, men huden sa stopp.

Jag har inte dragit på mig några direkta projekt det sista utan allt jag gjort har, om det inte gått på första sessionen, åkt ner när jag kommit tillbaka utvilad och på så vis har som sagt mycket blivit gjort. På lördag är det fyra veckor kvar till vi lämnar giten. Tiden har som vanligt gått fort men ännu återstår en del och förhoppningsvis ska man väl hinna korta av ticklisten ytterligare innan vi ska härifrån. Om jag gräver ner mig i något projekt eller bara fortsätter försöka klättra mycket vet jag inte men klättra ska jag hur som helst. Prognoserna säger fortsatt bra väder om man bortser från helgen och idag har jag för första gången på länge tvingat mig själv till en riktig vilodag för att kunna orka med ytterliggare två dagar i skogen innan regnet.


/DO

Wednesday, March 9, 2011

Vandale


Okänd spanjack på Vandale i JA Martin/Rocher Cailleau


/DO

Tuesday, March 8, 2011

Coquibus pillar


Neil inför sista slappet på À Six c'est Assez i Coquibus Auvergne.


/DO

Monday, March 7, 2011

Envie d´Ailes

Bästa problemet jag provat på länge, även om det går hårt åt huden. Jag delade min fingertopp
på den och föll efter cruxet. Garanti utlovas inför nästa besök. Foto: Emil Rylander.


/DO

Sunday, March 6, 2011

Renversement Dialectique


Emil jobbar på Renversement Dialectique i Isatis. Ett jättefint problem, om man bortser 
från den grytiga starten, som nog många tyvärr missar att kolla in.


/DO

Saturday, March 5, 2011

Sändarväder

Den sista veckan har bjudit på väder och förhållanden som jag nog måste säga är bland de bästa jag upplevt här i Fontan. Strålande solsken, ett tiotal plusgrader och lite vind har medfört bra stick och det har blivit mycket klättrat. Prognoserna säger att det fina vädret ska hålla i sig till i alla fall mitten av veckan så vi kan bara hoppas...

Det var knappt så att man vågade tro det när man såg prognosen
i början av veckan. Men meteorologerna fick rätt och för det är
ingen gladare än vi.


/DO

Friday, March 4, 2011

Thursday, March 3, 2011

Vilodagsaktivitet

Den nya vilodags-aktiviteten är att ägna sig åt slabbklättring. En idé jag fick efter att tröttnat på långa, sega vilodagar i giten i kombination med allt för många och svåra slabbar på ticklisten som det aldrig blir att man tar tag i att försöka få gjort. Greppen på slabbarna här i Font är oftast så små att det endast går åt hud där man aldrig sliter den annars och sällan är det särskilt fysiskt ansträngande. Alltså fungerar de utmärkt till att nöta på dagar då man normalt sett skulle suttit hemma för att musklerna ömmar eller huden är för tunn.

Här på klassiska La Super Prestat i Bas Cuvier. Tyvärr visade sig 
crimparna gå hårdare åt huden än jag räknat med och efter inte
allt för många försök fick jag ge upp. Inte för att jag kanske
skulle kommit upp om jag fortsatt, för fan vad svår
den är. Foto: Emil Rylander.


/DO

Wednesday, March 2, 2011

Neil Hart´s February Dose of Font 2011

Neil som jag klättrar mycket med här i Font har alltid sin videokamera uppsatt när vi är ute och nyper. Han flyttade hit från England med sin familj för tre år sedan för att komma nära klättringen han älskar och på så vis slippa pendla hit var och varannan helg. Sedan ett par år tillbaka lägger han i slutet av varje månad upp en film på Vimeo vilken visar höjdpunkterna ur hans och hans besökande vänners klätterdagar den gångna månaden. Hans "Monthly dose of Font" har kommit att bli enormt uppskattade av tittare från hela världen och i den senaste har en annan fått äran att vara med på ett hörn.


Missa inte att kolla in Neils nystartade blogg där bland mycket annat dessa doser kommer att ramla in - Straightupinfont.blogspot.com


/DO

Tuesday, March 1, 2011

Kaninen, Ankan och Emil


Emil på Lapin ou Canard i Franchard Hautes-Plaines.


/DO