Thursday, April 16, 2009

Orienteringstrion på träningsläger i Mellbydalen

Idag åkte Magnus och jag i gott sällskap med Klara och hunden Sendit till Mellby där siktet i första hand var inställt på Bönas nya skapelse El Don.

Att hitta fram till mästerverket skulle visas sig vara bra mycket svårare än att bestiga det. Sent om sider visade det sig att problemet vi i dryga en och en halv timme sprungit om kring och letat efter med en mycket dåligt överensstämmande vägbeskrivning från Björns sida jämt emot den vi hittat på GBO inte var Instant Classic, utan att problemt gick bredvid Mobsters på Maffia-väggen. Vi var vid ett otal tillfällen framme och vände vid väggen och för varje gång blev vi mer och mer frustrerade över hur Björn kunde påstå att vi inte kunde missa problemet hur vi en bar oss åt. Tillslut fick vi nog och ringde till Henrik S för att försöka få nya kordinater att navigera efter. Det visade sig dock snart att Henrik inte var någon talande Google Earth som vi hoppats och att hans koll på Mellby var att jämföra med mina slabbklättringsskills, det vill säga obefintliga. Efter ytterligare samtal med Björn kunde vi konstatera att han hade blandat ihop det båda problemen och att vi om vi ämnade klättra den riktiga Instant Classic var hekt åt helvete fel... Problemet vi i själva verket sökte var alltså en sittstart en halv meter vänster om Mobsters ss vilken sedan klättras straight up. Tack ska ni iaf. båda ha för att ni försökte. Utan er hade vi aldrig hittat fram...Eller så var det de vi hade gjort - En och en halv timme tidigare!

På´t i alla fall och Magnus lyckades flasha efter att ha valt ut vad, han trodde kunde vara, den mest passande fotbetan. Sände gjorde även jag efter att lärt mig att veckla in min gänliga kropp så att dabbandet vid varje tidigare press blev ett minne blott. Beträffande graden så kunde vi ganska direkt konstatera att 7C nog var i överkant och tillsammans kom vi fram till att ge den 7B tills vidare. Mig skulle det dock inte förvåna om den efter ytterligare bestigningar landar någonstans kring 7A. Men som Björn skriver i sitt scorecard så är det ett ganska svårgraderat problem. Huvudsaken är väl kanske ändå att den är värd att göra och det tycker iaf. jag att den tveklöst är så dit och repetera...

/DO

10 comments:

Jimmy said...

Gytt grabbs! Jag såg att du ringt nyss Daniel! :D Men nu är det för sent att ringa upp! Jag kan nästan lova att ringa imon.. men kommer säkert glömma, telefoner är en jobbig uppfining!

Peter Erhard said...

Jag är lite förvirrad - är det alltså en alternativ sittstart till mobster det handlar om? Inte til Instant classic?

Daniel Olausson said...

Välkommen i klubben Peter! Jag fattade inget igår och fattar ändå mindre nu. Jag har alltid trott att problemet på bilderna här:http://bouldersgate.blogspot.com/2009/03/in-my-face.html är mobsters, men läser man på GBO så är det nån femma och mobsters ss är i själva verket den vi gjorde igår och tillsammans med Björn har trott är hans fa. El Don...I vilket fall så är det inte Instant Classic det rör sig om... Jag vet inte vad jag ska tro men så någon kanske kan hjälpa till???


/DO

Anonymous said...

Är El Don 6C då? För Mobster har alltid varit med ss....
/ Sören

Daniel Olausson said...

Ok. El Don är nog kanske 6C+/7A... Jättesvårt att säga på ett enmoves problem. Kanske lättare ändå...


/DO

Daniel Olausson said...

...Kollade i den tryckta guiden och där står det: Mobsters 6A, ss 6C...


/DO

Anonymous said...

Om nu El Don är sittstarten på Mobster så finns ej El Don, utan den heter Mobster ss.......!? Skall vi nu glömma bort namnet El Don?
Känner mig lite förvirrad...... ;)
Mvh/Sören

Daniel Olausson said...

Grejen är den att jag inte har en aning om hur något ligger till. Det lilla jag har lyckats förstå i den här härvan är som följer;

Jag har alltid trott att Mobsters ss klättras som på bilderna här. http://bouldersgate.blogspot.com/2009/03/in-my-face.html, dvs snett nerifrån höger. Läser man i GBG-guiden så fattar jag det så men kanske är det fel. Kollar man på GBO så ser det ut som att Mobsters kommer mer rakt underifrån och då finns inte El Don utan det Björn klättrade är i själva verket ingen FA utan han gjorde Mobsters.../DO

tompa said...

Var i Mellby igår och kikade givetvis förbi el Don av ren nyfikenhet.
Det är en "startvariant" till vänster om Mobster ss, inget av startgreppen är gemensamt med den "vedertagna" versionen av Mobster ss.

Jag tycker det är cool med varianter, om inte annat så för träningens skull. Men det blir ju ett jäkla meck för utomsocknes att hålla koll vid besök...

Beträffande graden känns nog 7A-7B vettigt, iaf om man begåvats med långa ben (läs: stela ljumskar).

Skulle tickas vid nästa försök som dock aldrig gjordes.

Daniel Olausson said...

Som jag trodde då... Skönt att få det uppklarat...

Tack!/DO