Wednesday, May 28, 2008

Kortis

Kort film från när jag och Magnus var nere i Kjuge i slutet av mars vilken visar hans två flashar av Våroffer 7B och Korsfäst 7B.






/DO

Tystnad, tagning

Igår tog Magnus och jag steget in i filmindustrin i och med ett jobb för Domen som gick ut på att medvärka vid en filminspelning för Röda korset om nolltollerens mot nazism. Vår uppgift var att hjälpa till när paret som filmen kretsade runt var ute och skulle klättra. Detta innefattade bland annat att vi fick bygga ett ankare som skådespelarna skulle hänga i och slänga i under filmning vilket visade sig komma att bli ett av de bästa ankare jag varit med och byggt med bla. en stört bra placerad Alien av undertecknad :)


Jag led med den stackars utrustingen under hela inspelning då den krallige killen som spelade mannen i sällskapet verkade tycka att våld var nödvändigt för att lyckas klippa i karbiner och slingor - Han måttade ett par gånger och drog sedan i för allt han var värd när han skulle klippa i bulten.


Vi konstaterade snart att vi inte trivdes som moviestars, eller bakom- scen- crew som i det här fallet och återgår istället till vad vi trivs bäst med.


Efter en kort touching bace på Domen bar det återigen ut. Denna gång blev det klättring för egen del och filmcrewet var utbytt mot Freddan och lillasyster Ida Högström liksom Hylte var utbytt mot Utby´t. Värmen kvarstod men huden klarade sig ändå förvånansvärt bra. Fredrik och Ida klättrade sina första 6A boulders utomhus i och med deras bestigningar av Integrerad Maria - Congrats!


Efter en lång dag återstod bara att ta sig hem vilket skulle komma att visa sig bli svårare än någonsin innan. Jag tog bussen till Uddevalla och väl där hade jag ytterligare en mil att ta mig för att komma åt bilen. Kollade alla tidtabeller på hela busstationen och det visade sig att nästa buss gick först tio i tolv vilket inte var förrän en timme senare. Så jag knallade vidare till centarlen men utbudet var inte bättre där utan det fick bli att vänta den där timmen. Uddevalla är inte staden där tiden rinner iväg av sig själv speciellt inte en timme före midnatt en tisdagkväll. När jag väl lyckats fördriva tiden och gick ner till busstationen igen så kollade jag utav en händelse tidtabellen en andra gång varpå jag upptäcker att jag missat ett litet R i kolumnen vilket står för att bussjäveln måste beställas minst två timmar i förväg för att den ska dyka upp. Inga pengar i plånboken eller på telefonen så jag kunde inte ringa efter någon som kunde hämta mig och gå det vägrade jag. Jag lyckades nosa upp en taxi men 150 pix för att åka en mil går jag inte med på. Som tur var hade han en telefon jag kunde låna och ringa efter min privattaxi så hem kom jag tillslut men jag kan konstatera att Uddevall är sveriges sämsta stad vad gäller kollektivtrafiken - Hata Västtrafik!!!


/DO

Sunday, May 25, 2008

Mahatma Gandhi

Sittstarten till Min feta linje... En ny film som kanske inte skiljer sig sådär väldigt från det förra...






/DO

The blow show

Gårdagen var dagen som kommer att gå till världshistorien som dagen då allt gick skit för Daniel Olausson. Jag har sådana dagar ibland (liksom säkert många andra) men gårdagen var mer utpräglad - Inget kunde gå min väg och jag figurerade troligtvis som den sämsta klättraren i världen. Jag, Magnus och Viktor ur Grabbarna grus trion åkte till Hylteberget. Jag och Viktor var något tidiga och Magnus något sen - När jag för 25:e gången ringde och tjatade på stackaren visade det sig att han ännu inte lämnat Domen som han i all förvirring åkt till för att hämta sina slingor vilka han i själva verket åkt ifrån där hemma. Tillslut kom han ändå fram vilket för vår del var efterlängtat då vi glömt i princip allt som glömmas kan hemma och vi kunde äntligen börja på klättra riktigt vid Övre väggen.

Jag hade lyckats bygga upp lite självförtroende den sista tiden och ville börja jobba på något lite hårdare men lika fort som det kom var det borta och nu tänker jag INTE försöka på annat än jag säkert klara vilket innebär inget hårdare än max 4+. Jag han inte ens börja jobba på något utan det var i samband med uppvärmningsbestigningarna som jag insåg att jag suger. För att nämna lite av allt som gick dåligt så kunde jag inte:
Klippa
Rensa leder
Knyta åttan
Klättra
Fira ner Magnus
Falla
osv.

På ett av flera misslyckade flashförsök på diverse leder när jag passerat andra klippet får jag höra Magnus och Viktor dilla om "ifall det verkligen ska vara så här" och "hur fan detta kunde hända" vilket leder till att en redan livrädd jag blir ändå räddare och i samband med dödsångesten hänger mig i bulten och ber att få bli nerfirad omedelbart. Det visade sig att första slingan hoppat ur bulten och det var inte så farligt som jag föreställt mig men det var ändå tillräkligt för att skrämma skiten ur mig.


Mina två vapendragare var inte heller så pigga i värmen vilket förövrigt måste nämnas att det inte kan varit något annat än årets hittills varmaste dag. Att vi sen pga. taskiga kommunikationer tvingades gå från Hylte till Utbys pizzeria gjorde inte det hela roligare. Vi kom dock på ett bra, om men något högljutt alternativ till att transportera vora rep- och ryggsäckar ända tills en gammal dam satte stopp för våran uppfinnesrikedom.


Mitt självförtroende är alltså nu helt utraderat på alla plan så nu blir det väl till att gå tillbaka till boulderingen för att försöka bygga upp självkänslan lite innan Åland.


/DO

Projekt...DWS..."Lady Ellen"

Here it is.... När vattnet blivit varmt så smäller det...




/DO

Friday, May 23, 2008

Tuesday, May 20, 2008

Domen disciplin

Idag var det en dag som alla andra på Domen. Till en början ägnade jag och Von Högström oss diverse och mindre klätterrelaterade aktiviteter och hade planer på ytterligare uppsåt man vågade inte inte fortsätta då vi kände att vi var i farozonen att bli utslängda. Istället tvingades vi till träning och då båda var slitna och lata stannade vi inne. Till en början gick det skit, sedan artade sig något i samband med ett bra burn på en led som för mig känns hård för att sedan sluta lite mindre possitivt med pump upp över öronen.





Ryktet säger att den som var först med detta ökanda hopp hade sån fart att det slutade med att han inte fick stopp på svampen utan for av på andra sidan.

Efter träningen ägnade vi större delen av eftermiddagen åt vårt mission impossible i form av ett primitivt, dåligt animerat internetspel vilket vi klarat på samtilga nivåer utom just Impossible.
Tills detta är gjort är det ytterst tveksamt att någon av oss kommer att ha någon tid att ägna åt klättringen - This is way much more important!

Vidare visade det sig också under dagen att Magnus har vissa specialkunskaper vad gäller kilplaceringsteknik att dela med sig av - En del bra saker att tänka på och små smarta tips som kan komma väl till pass. Får ni läge så fråga om han inte kan berätta lite om hans sätt att gå till väga när han klättrar kil.



/DO

Monday, May 19, 2008

Nytt problem bredvid Rhytm

När jag pratade med Stefan Rasmussen i förra vecka berättade han att han hade ett nytt projekt mellan The Song remaines insane och Rhytm på Sydkraft i Järnforsen. Problemet startar i samma grepp som Rhytm och klättras rakt upp på väggskölden. Igår gjorde han den - Hellbound är namnet och graden 8A. Jimmy Karlsson som var där i helgen berättade att det såg helt snorhårt ut vilket det väl med all säkerhet också är.

Film HÄR

Congrats!


/DO

Sunday, May 18, 2008

Nylöse pics






/DO

Bombas och krokodil on caravan to Big High

Planen för helgen var Utby på fredagen och Tjörnbroklippan på lördagen. Jag och Magnus tränade först inne på fredag eftermiddag och damn va kul det var. Det var länge sedan jag va inne sist och ändå längre sedan jag klättrade rep.

På plats i Utby var Grabbarna grus och systrarna Högström samt Jennys hund Lukas. Jag gjorde kanske bort mig lite med att ödsla skinn på problem jag redan klättrat och borde tagit det lugnt stället. Det blev dock också några nya och jag stegar sakta men säkert närmre att göra alla problem i Utby.



Samma gäng var det som skulle komma att åka med oss till Tjörnbron dagen därpå dock med viss förstärkning i och med Magnus, Klara och Le Sendit (Hunden).

Senare samma kväll styrde vi vidare norr ut mot "The Big High" även känt som Stora Höga och väl där stod Freddan för logistiken i och med hans gettoinspirerade skjul på hjul som stod parkerad på campingen. Grill på gräsmattan eller rättare sagt ängen ända in på senkvällen och kylan gick hårt åt oss. Allt eftersom kröp vi närmre och närmre grillen och tillslut var vi på gränsen till att sitta och kura i varandras knän. Tillslut var det dock två tappra(jag nämner inga namn) som offrade att dra på sig "messtämpeln" och förslog att vi skulle flytta in och inte många minuter senare hade jag krupit ihop i sovsäcken och nannade sött.

Dag två bar alltså det av mot vad som var den huvudsakliga anledningen till vårt Big High besök - Tjörnbroklippan. Jag hade aldrig varit där tidigare och väl där kände mig splittrad och sprang fram och tillbaka mellan instegen som en överladdad duracellkanin och kollade in alla alla leder jag ville göra - Den ska ja gör, och den och den och den också osv. Förstås infriade jag inte direkt mina förhoppningar men stort sett så slutade det hela finfint.


Min highpoint var nog onsighten av Igen Pump vilken jag först var på väg att klättra över Jennys crashpad men efter att ha tänkte om och figurerat ut att om jag ändå skulle göra ett försök är det väl lika bra att jag gör det enligt konstens alla regler. Det blev en desperat 5 meters-resa på grepp som inte var direkt sticky. Jag lyckades få tag i en liten spricka med vänsterhand i vilken jag fick borra ner fingrarna. Jag halkade friskt omkring med båda händerna och när jag hade etablerat mig för att göra sista skicket hade det som tidigare varit två slutna fyrafingerscrimpar slidat av och blivet en enfingers-ledkrossar-mono-crimp höger hand och en inte mycket bättre tvåfingers till vänster. Det slutade med att jag kastade mig efter vad som så ut att vara en jugg och turligt nog träffade jag den bra. True will power på en led som i sanningens namn inte är något annat än en normal boulder. Graden på den kan nog diskuteras - Jag har uppfattat det som att majoriteten på 8a.nu anser att den håller 7a+ men jag håller mig till förslaget i guidboken, 6c+.

Magnus på Big Bang

Jag gav mig också på något som skulle föreställa ett flashförsök på någon 7a+ men det hela slutade med en mini- Kingswing vilken jag efter många om och men lyckades stoppa. Magnus promenerade upp för den ett par gånger innan vi gick bort till Big Bang 8a+.

Big Bang tror jag sattes upp av Calle Sellman och har en repetition genom Jens Larsen. Löjligt små grepp vilka Magnus hade svårt att dra nytta av och det blev tyvärr inget send denna dag. Om ni möter en 23 åring från Götet som påstår att jag gjort ovan nämnda led är det inget som stämmer utan han har blivit BLÅST.

Resten av gänget var hyfsat osynliga tyckte jag - Ida gjorde två 6a+ men det var allt jag såg av henne bortsett från när hon fick agera landningsbana åt en för mig okänd klättrare på väg ner.
Klara topprepade Enfingret 6a+ trots rädslan - Props till henne.



Liksom alla andra dagar hade även denna ett slut och vi firade med grill igen och som alla andra lördag kvällen som man minns dom sedan man var liten var det lördagsgodiset, the La Bombas och krokodilfilen som förgyllde denna tillställning.



/DO

Wednesday, May 14, 2008

Tuesday, May 13, 2008

7C+ av Stefan

Kanske ingen större skräll men Stefan Rasmussen gjorde idag ännu en 7C+/8A. En variant av Rhytm 7C+ i Järnforsen där han istället för att klättra vänster på kanten och mantla i juggen går till höger och avslutar med en 6C+/7A mantling.

För er som gjort Rhytm en gång finns ju nu en anledning att få klättra superproblemet igen, om men med lite mer utmaning.


/DO

Aspen photo request

Samtliga bilder är signerade mästerfotografen Fredrik Persson.










/DO

Monday, May 12, 2008

8a trad av Restorp

Kungen av trad Petter Restorp har satt upp en ny hård tradled i skälefjället. Backdraft 8a.

Nu när jag har känt lite på det där med trad förstår man hur bra det är att leda 8a traditionellt.

Bra jobbat och grattis!


/DO

Häller och Fiskebäcksvik

Lite cooler temps nu vilket jag passade på att utnyttja med en visit i Brodalen och Häller för att se om det fanns några synliga spår efter skocken GBGare som ska ha varit uppe över helgen.

Tidigare har jag haft några linjer på som jag har kört på när jag varit där men sen sist har det hänt grejer och det var kritade grepp högt och lågt. Helt plötsligt visste jag inte var jag skulle börja - Nya problem överallt.

Jag gick loss på dom som såg mest tilltalande ut och gjorde nästan allt hag ville utom 6B och 6C på blocket nedanför Frontline vilka jag inte vågade gå upp på. Jag gjorde en ganska lång hangel som ligger till vänster om Z-sprickan. Någon som kan svar på namn, grad eller annat som kan vara värt att veta om den?


Ganska snart samlade jag dock ihop mitt pick och pack och åkte vidare hit....




... till Fiskebäcksvik


I Fiskebäcksvik hade jag varit en gång tidigare för drygt ett år sedan och mindes sedan den gång att jag inte trivdes allt för bra. Främst hade det med terrängen att göra och att jag inte fann överdrivit många linjer som tilltalade mig. Men det finns några väldigt fina problem vilka jag gjorde mig besväret att leta mig fram till idag.

På ett av de få riktiga blocken går en 6C som jag minns att jag tittade på sist och sedan dess har sett en del bilder på. Det är ett problem som jag någon gång tänkt göra men inte vetat när jag ska orka mig dit - Idag passade dock bra att åka vägen om.

När jag först tittade på den tänkte jag att jag kommer nog få slita lite men det blev aldrig så farligt utan jag värmde upp med att göra toppen en gång, gjorde ett försök från start som pga slarv slutade med att jag föll precis efter att jag etablerat - Tog mer krita och gjorde den.


Jag klättrade ytterligare ett gäng problem, ett par ganska fina men inte så hårda. Där finns dock ett riktigt häftigt brant problem som jag verkligen vill klättra och som ligger väldigt åtkomligt. Jag var där och tittade men vågade inte köra över enbart en pad men den ska jag tillbaka till for sure. Annars är det inte mycket som lockar utan då drar Häller mer och jag hoppas på att kunna åka ut snart igen.



/DO

Sunday, May 11, 2008

Benchmark SS

Benchmark Assis Hultastenen, Kjugekull.


FOTO: Jimmy Karlsson





/DO

Saturday, May 10, 2008

Fishermans Freind

Åkte idag till Studseröd för att försöka repetera Fishermans Freind. Enda sedan jag i Mars gjorde den har jag levt i tron att den skullat vara soft men som det kändes idag så är den nog ett av de hårdaste problem jag klättrat. Jag slet som ett djur och mina fingrar trasades sönder i takt med att musklerna vek sig - Jag skyller den jävla repklättringen att jag blivit så klen.

Kvällen hade tidigare inletts med sommartraditionen nr.1 - Kortspel med min galna farbror vid deras husvagn. Vann det gjorde jag som aldrig förr och kanske var det därför jag inte kom upp för FF.

Myggorna har med värmen börjat våga sig fram och det är inte oannonserat dom gör entre. Jag upplever att dom är hungrigare än aldrig förr och jag är deras Fil´et migon.

Egentligen ska jag till Ulorna imorgon men som det känns i skrivandets stund så får det bli restday och på´t igen på Måndag.


/DO

Med goa gubbar från GBG

Tillsammans med tre goa gubbar (eller kanske är de fortfarande i grabbstadiet) från GBG vid namn Fredrik, Viktor och Markus / Grabbarna Grus / Trip, Trap Trull begav jag mig till Utby för some chill sportklättring. Stämningen var på topp och vädret kunde inte vart bättre. In på ICA för att proviantera sedan rask marsch till Fjällbo och vilken kväll det kom att bli väl där. Freddan placerade den som topp 5 i sitt liv vilket väl knappast kan vara ett dåligt betyg, eller - Hur händelserikt har mannens liv varit?!

Diverse värdelösa vitsar kunde man höra om man befann sig i vår närhet vilka i flesta fall Fredrik kan skyllas. Även andra små diskussioner ägde rum denna fredagkväll men av censureringsjäl förteller inte historien allt.




Klättringen då - Glömda väggen är trots ynka sex leder väl värd ett besök, i alla fall om man som jag av olika själ är nöjd efter fyra klipp och tio meters klättring. En av lederna, Par är kalasfin och rekommenderas verkligen. 6a slabben strax brevid vilken ser ut att bjuda på brottning från första klipp till ankaret är allt annat än vad man tror (...eller jag trodde) vid första anblicken och är alltså också väldigt fin. Samtliga grabbar grus lyckades dogga Birdie 6c.


Mackan på Boogie 6a


Viktor fick inviga sin nya firningsåtta och han gjorde det med stil - Det tog honom två försök att överhuvudtaget få ner repändarna till marken vilka hade en oerhörd förmåga att dra sig till en krokig gren - Detta kan ju dock aldrig skyllas på kastaren.




När fingertopparna hade fått sin dagliga omgång hudvård kröp vi upp på kullen och grillade korv och drack ljummen öl. Sedan som ett skott till centralen för att inte missa bussen hem och så var även denna dag över.




Det har varit lite klent på bild- och filmfronten de sista och jag ber om ursäkt och lovar att bilderna kommer så fort jag får hivat in dem från allas kameror och hårdiskar.



/DO

Thursday, May 8, 2008

New proj...

Greppen är små, stört vassa och långt ifrån varandra...




Kanske inte världens schysstaste inramningen ett problem men det är skönt att vara i skuggan och rörelserna är väldigt coola så - To be continued.... I hope


/DO

Wednesday, May 7, 2008

8b rep. av Magnus

Magnus Högström åkte idag med Erik Heyman till Viks kile där han uppfyllde sin önskan att repetera Wild Invasion. Efter att han gjort den första gången har ett grepp gått sönder, dock inte i cruxsekvensen så utav den anledningen ville han göra den igen.


/DO

Tuesday, May 6, 2008

Helt enligt boken

Dagen har jag och Magnus ägnat åt repklättring i Utby.Vi har försökt vidga våra vyer den sista tiden och faktiskt klättrat lite trad. Eftersom vi båda är ganska nya på området har vi varit extremt försiktiga och verkligen försökt följa konstens alla regler - Allt vi gjort har vi gjort By The Book.

Vi inledde vid skivblocket där vi fick till varsin tradled. Magnus ska ju alltid vara värst och när jag knäckt honom totalt med min onsight av Gunnars Skräck kunde han ju inte vara sämre utan lade kilar åt sidan en stund och slet sig upp för Said´s 8b Gumminacken Second go. Slet är förresten fel ord att beskriva det med, promenerade upp passar bättre in.

Mr. Highstream verkade ha tjuvtränat på att lägga kil då flera satt som berget (...Hehe).
Traditionsenligt var han förstås tvungen att lägga en lite sämre första kil som kunde och skulle åka ur när han kommit en bit ovanför denna.

Med varsin bult och tradled i bagaget avrundade vi dagen på Utbys pizzeria där bagaren än en gång gjorde ett försök att lura Magnus på pizzakartongen. Denna gång med lite rabbat men Magnus lät sig inte luras.



/DO

Monday, May 5, 2008

Fujative

Innan dagens slit på jobbet passade jag på att åka till Prosteberget där jag utan större bekymmer lyckades klättra Fujative. Jämfört med i Fredags kändes det barnsligt enkelt och jag frågar mig hur jag någonsin ska kunna bestämma en grad - Kom och prova och hjälp mig gradera!

Imorgon ska jag och Magnus göra ett nytt försök att bli sprikornas konungar och egna dagen åt att tradda i Utby. Förhoppningsvis överlever jag och kan berätta om äventyret imorgon...


/DO

Sunday, May 4, 2008

Trip, Trap, TRAD

Igår Lördag gjorde jag tillsammans med Magnus, Ida, och grabbarna grus Viktor och Fredrik ett desperat försöka att fly climb in ruset och begav oss till Aspen - Not far enough.


Magnus och jag som tänkt ge oss in i tradbranschen sökte oss till det lätta natursäkrade lederna vilka det mer eller mindre var kö till. Det stoppade tyvärr inte Mr. Highstream som verkligen fått för sig att det där med tradklättring är något att ha. Är det lätta lederna upptagna får jag ta de farliga svåra och så gav han sig upp för någon inte allt för välsäkrad 7- och självklart tvingade han mig att hålla i snöret. Det blev en intressant färd såväl för åskådarna som för Magnus och jag tror han var lite skakig dom ganska känsliga första metrarna när han enbart var säkrad i en microkil vilken senare skulle visa sig varit värdelös vid ett eventuellt fall. Detta eventuella fall uteblev som tur var och Magnus lunkade vidare upp mot vad vi trodde var en bult men som visade dig vara en lav - Damn. Han stog iaf bra och fick se till att passa på och pilla sprickan full med järnskrot inför det sista metrarna. Dessa visade sig var enkla och snart var han nere on safe ground igen och det var dags före mig att följa på topprep för att rensa leden.

När väl detta äventyr var avklarat utan dödlig utgång jobbade jag vi på one-move-wondern Sir Väs via toprope. Magnus var givet närmst och lyckades hålla sprickan en gång men jag var i sprickan med alla fingrarna tre gånger och var närmst när jag kom ända nedifrån. Inget under kanske med tanke påmonstervilan innan etableringen och movet men det gladde mig ändå.

Sir Väs


När klockan började närma sig kvällstid var det dags att bege sig och trots avsaknaden av några send var nog samtliga nöjda och vi fick iaf bättrat på solbrännan märkvärt vilket ju inte var helt fel inför kvällen och årets happening på festsidan - Climb In kalaset somfick avrunda vår dag. Det hela kantrades av massor med Reagge, grillade fläskkotletter och ljummen öl vilket inte satt helt fel efter en händelserik dag.

Fler bilder kommer!



/DO

Friday, May 2, 2008

Projektet Fujative

När jag ikväll anlände till Prosteberget i Uddevalla car jag övetygad om att jag senare skulle kunna åka hem och rapportera här på bloggen att jag gjort mitt projekt Fujative - Så blev inte fallet. Jag gjorde ett tiotal försök och samtiliga tio föll jag på det sista hårda movet. Retiligt är att när jag sist var där upplevde jag inte movet som så svårt utan flöt bara förbi och nu kunde jag inte göra det - NEXT TIME, jag säger bara det!

Gästspelade idag gjorde tre bitna traddare vilka firade "Fallens dagar". Det hela baserar de på två grunder - #1. Dom föll mer en klättrade och #2 Dom hade först sportklättrat på Tjörnbroklippan och sedan bouldrat - Dessa två element är en dödsynd i deras ögon och att sedan göra det på en och samma dag är oforlåtligt på alla vis vilket måste innebära deras fall.

Nedan ett lite klipp på ett av mina press på Fujative.





Tomorrow - More ropeclimbing...



/DO